Konferencja pt. „Czy żywność eko zrobi nam dobry klimat? Trendy i wyzwania na rynku żywności ekologicznej”
mkrakowiak
pon., 06/17/2024 – 11:12
Konferencja otwierająca drugą edycję kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”, promującej certyfikowaną żywność ekologiczną. Przedstawiciele branży (Krystyna Radkowska oraz Michał Kapica z PIŻE) oraz reprezentanci firm badawczych (Agnieszka Bujak z NIQ, Dawid Zieliński ze Stowarzyszenia Delta Partner) opowiedzą o rynku żywności ekologicznej z różnych perspektyw: sytuacji w handlu, trendów konsumenckich, wyzwań i perspektyw rozwoju dla rolnej produkcji ekologicznej w Polsce. Prof. Piotr Skubała z Uniwersytetu Śląskiego omówi znaczenie rolnictwa ekologicznego dla ochrony środowiska, w tym pozytywny wpływ produkcji ekologicznej na stan gleb, wód, powietrza oraz bioróżnorodność. Spotkanie posłuży budowaniu świadomości na temat unijnego system rolnictwa ekologicznego oraz wynikających z niego korzyści dla konsumentów i klimatu.
TRANSMISJA:
Po wydarzeniu na kanałach kampanii.
RSS – Kalendarium Read More