Od stycznia do sierpnia 2023 roku polscy hodowcy gęsi sprzedali za granicę aż 2,9 tys. ton gęsiny – poinformował PAP Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. To aż o 60 proc. więcej niż w analogicznym okresie rok temu.

Aktualnie Polska jest czołowym producentem gęsi w Europie, ale większość produkcji jest kierowana na eksport. Wszystko z powodu wysokiej ceny tego mięsa, przez co Polacy zamiast gęsi wolą kupować kurczaki, indyki czy kaczki.

Polska jest jednym z wiodących producentów gęsi, pierza i puchu gęsiego w Unii Europejskiej. Krajowe pogłowie gęsi podlega stosunkowo niewielkim zmianom i w ostatnich latach kształtuje się na poziomie 0,9–1,3 mln sztuk, jednak większość produkcji jest eksportowana

– powiedział Marcin Wroński z KOWR.

W latach 2012-2022 wywóz gęsiny kształtował się na poziomie 14-21 tys. ton (w wadze produktu), a w latach 2020-2022 odnotowano dynamiczny wzrost wartości jej eksportu – z 51 mln euro do 116 mln euro. Głównym odbiorcą polskich gęsi od lat są Niemcy, gdzie w 2022 roku trafiło aż 75 proc. naszego eksportu tego mięsa.

W Polsce gęsi hoduje się przede wszystkim w czterech regionach. W 2022 r. największe ich pogłowie miały województwa: kujawsko–pomorskie (188 tys. szt.), łódzkie (165 tys. szt.), wielkopolskie (156 tys. szt.) oraz podlaskie (152 tys. szt.). Łączny udział tych czterech regionów w krajowym pogłowiu gęsi wynosił 68 proc. Choć na świecie występuje około 60 ras gęsi, to w Polsce dominuje gęś biała kołudzka, która stanowi ponad 90 proc. pogłowia tego drobiu w naszym kraju.

Źródło: PAP

Artykuł Polskie gęsi podbijają Europę pochodzi z serwisu Forum Polskiej Gospodarki.

​Forum Polskiej Gospodarki Read More 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *